Voeding op de werkplek; een uitgekauwd onderwerp? - By Rhiannon
1679
post-template-default,single,single-post,postid-1679,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,columns-4,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Voeding op de werkplek; een uitgekauwd onderwerp?

 

WAT IS DE VISIE OMTRENT VOEDING VAN JOUW ORGANISATIE?

 

Wanneer organisaties een voedingsadviseur of vitaliteitsorganisatie met voeding als belangrijke pijler in de armen slaan is dat meestal vanwege de volgende voordelen:
 • Een gezond lichaam en levensstijl: betere conditie, meer energie, minder overgewicht en minder kans op ziektes
 • Een gezonde geest: meer focus en enthousiasme, beter omgaan met emoties
 • Meer energie en meer betrokkenheid vermindert de kans op conflicten, ziektes en (organisatie) ongelukken
Toch is voeding op de werkvloer nog vaak nog een lastige kwestie voor sommige medewerkers. Denk aan de enkele glutenvrije, vegetarische, nu zelfs vegan of lactosevrije collega’s. Vaak is het bedrijfsrestaurant hier niet op ingericht en kost het óf veel geld óf meer moeite. Ook een lastige kwestie voor werkgevers. In hoeverre wil je, je als werkgever ‘bemoeien’ met het eetpatroon van je medewerkers? Is de saladebar in het bedrijfsrestaurant of gratis fruit aanbieden niet al genoeg? En we doen toch al iets met sporten?

 

We spenderen redelijk wat uren op de werkplek

‘s Avonds dineren op werk met collega’s of een vrijmibo met bitterballen. Eigenlijk eten we heel wat af op zo’n werkdag. En dat heeft impact! Helemaal voor de werknemers die gevoelig reageren op voeding. Iedereen reageert anders op voeding. Wat voor de een gezond is, hoeft dat voor een ander niet te zijn. En dus lopen er waarschijnlijk collega’s met hun lunchtrommeltjes naar binnen in het bedrijfsrestaurant. Los van de geldkwestie, want voor een goedgevulde rijke salade betaal je vaak een stuk meer dan voor twee bammetjes met kaas of hagelslag.

 

Sugar high

Denk ook eens aan de workshops, heisessies of (lange) vergaderingen. In hoeverre worden er dan bij jullie de bekende Mars, Twixen, roomboterkoeken en snoep uit de kast getrokken om de sessies door te komen? En dat te bedenken dat zulke suikerbommetjes ervoor zorgen dat er daarna een nog grotere dip is in de bloedsuikerspiegel, wat weer leidt tot nog minder energie. Over gaan op wortels en snoeptomaatjes dan? Waarschijnlijk ook niet heel inspirerend en ik denk dat menigeen dan toch liever voor de Snicker kiest.

 

Probleem of kans?

Als je maar lang genoeg dingen eet waar je lichaam eigenlijk niet zo goed tegen kan, gaat je lichaam vanzelf in protest. Helaas en gelukkig (!) spreek ik hier als ervaringsdeskundige en weet ik hoeveel positieve impact voeding heeft op je lichaam en geest en daarmee op je werkprestaties. Door je voeding aan te passen op jouw lichaam kun je een hoop klachten besparen. Sterker nog, je kan je er zelfs beter dan ooit door voelen. Denk aan meer energie, een beter slaappatroon, minder stress, voller haar, minder spierpijn en ga zo maar door. Wat voor gevolgen zou dit hebben voor jouw organisatie? Uitgeruste medewerkers met meer energie, meer enthousiasme voor het werk, minder ziekteverzuim en hoogstwaarschijnlijk gewaardeerd. De organisatie vindt het namelijk belangrijk hoe de medewerker zich voelt.

 

Wat is jullie visie? 

Dit wetende, wat wil je als organisatie hierin betekenen? Wil je de enkele glutenvrije, vegetarische en vegan collega’s beter bedienen? Wetende dat je hiermee ook een positieve bijdrage levert aan het milieu? Of wil je alle medewerkers hierin voorlichten en ondersteunen? Of zijn jullie van mening dat de enkele enthousiaste collega’s dit onderling moeten regelen, al dan niet voor hunzelf?

 

Sommige organisaties gaan over op nootjes als gezond tussendoortje, elke dag fruit op de werkvloer en/of voedingscoaches in de armen nemen.
Kortom, voeding en gezondheid op de werkvloer wordt meer en meer bespreekbaar. Wat is de visie op voeding binnen jullie organisatie? Misschien een keer een leuk onderwerp van gesprek op de HR agenda. Maak dan ook eens bijbehorend receptje en laat zien hoe makkelijk en lekker (!) het kan zijn om zulke dingen mee te nemen tijdens workshops en heisessies of aan te bieden in het bedrijfsrestaurant.

 

Gezond chocolade receptje voor tijdens een workshop of meeting

Maak eens deze simpele kokos-chocolade-energie-bommetjes voor tijdens de workshops en lange heisessies. Deze zorgen voor een iets mindere piek in de bloedsuikerspiegel en je lichaam kan ook daadwerkelijk wat met deze voedingsstoffen. Succes gegarandeerd!

 

Duur: 10 minuten + 15 minuten opstijven
Ingrediënten: voor ongeveer 15 balletjes
 • 100 gram dadels
 • 75 gram gemengde noten
 • 1 eetlepel kokosolie
 • 1 eetlepel cacao
 • 25 gram pure chocolade, minimaal 70% cacao
 • kokosrasp om door heen te rollen

 

Bereiding
 • Maal de dadels in een keukenmachine
 • Voeg de noten, kokosolie, cacao en chocolade toe en maal een paar keer zodat er een grof mengsel ontstaat
 • Schep dit mengsel uit de machine en kneed tot een bal.
 • Maak vervolgens daar 15 kleine balletjes van, die je vervolgens door de gemalen kokos haalt.
 • Laat de ballen even opstijven in de koelkast en smullen maar
Geen reactie's

Geef een reactie