Gezonde orthomoleculaire voedingspatroon eigen maken met basisstappen
1340
post-template-default,single,single-post,postid-1340,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,columns-4,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Over light, vet en sausjes inclusief recepten!

 

 

SAUSJES & AVOCADO

Voordat ik echt ‘de grote omslag’ maakte richting een gezonde levensstijl, was ik altijd van ‘light’ en magere producten, geen sausjes of olie en weinig tot geen avocado’s. Inmiddels, een paar jaar en een studie later, kom ik erachter dat het juist helemaal niet verstandig is om op deze manier naar voeding te kijken. Ik deed het met de gedachte dat dit gezonder en minder ‘vet’ zou zijn. Intussen heb ik geleerd over hoe het zit met vetten, light, sausjes en kom ik erachter dat het juist wel verstandig is! Al is het ene sausje natuurlijk niet het andere… Hoe het precies zit, lees je hier!

 

VETTEN

Klein theoretisch verhaaltje over vetten.
We hebben allemaal wel gehoord van verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten krijgen we al gauw erg veel binnen. Het zit namelijk in dierlijke producten, maar ook in bak-, braad- en frituurvet. Snacks uit de supermarkt zijn vaak ook met deze vetten gemaakt. Daarentegen zijn noten, pitten, zaden en avocado’s juist varianten van onverzadigde vetten. Deze leveren veel energie en zijn onder meer nodig voor de verbranding van de verzadigde vetten.

 

Kokos(melk en -olie) en chocolade vallen ook onder de verzadigde vetten… helaas. Gelukkig zijn deze wel makkelijker verteerbaar voor ons lichaam omdat het een “middenketenvetzuur” is. Daarnaast zitten er ook veel andere goede stoffen in! Dit kan je verder weer vergeten, onthoud alleen wel dat kokosolie dus helemaal niet zo slecht voor ons is als dat beweerd wordt. De bak- en braadvetten zijn minder gezond, omdat deze vetten door verhitting worden omgezet in de bekende transvetten, die dus niet goed voor ons lichaam zijn. Mijn advies; kook lekker in kokosolie of olijfolie (onverzadigd vet) en gebruik olijfolie ook lekker over je salade, want deze vetten hebben ons lichaam dus eigenlijk hard nodig! Kies idealiter wel voor de extra vierge variant! Hetzelfde geldt voor de avocado; een onverzadigde vetbron, lekker eten dus!

 

LIGHT  

Kan ik heel kort over zijn:
“Light” betekent dat het product 30% minder calorieën, suiker óf vet bevat dan de normale variant. Trap er niet in: een product met 30% minder vet en 100% meer suiker is dus ook ‘light’. Blijf het etiket dus zorgvuldig lezen! Of probeer minder uit pakjes en zakjes te kopen, dan tackle je dit probleem sowieso.

 

SAUSJES & DRESSINGS

Dan over sausjes & dressings.
Het ene sausje is het andere niet! Eerst nam ik dus nooit sausjes, maar inmiddels kan ik bijna niet meer zonder. Het maakt de groentes en dergelijke nog zoveel lekkerder! En het is nog gezond ook! Hoe dan? Nou, door zelf lekkere pure en natuurlijke sausjes te maken. Ik heb veel geleerd van de salade dressings van SLA. Dit is een saladebar met inmiddels al 12 (!) vestigingen. Hieronder mijn favoriete eigen creaties, gebaseerd op de sausjes van SLA en Minimalist Baker (aanrader om te volgen!) Beide sausjes zijn lekker in oosters eten, over je zoete aardappel frietjes en salades, maar je kan ze ook gewoon op je rijstwafel eten bijvoorbeeld.

 

TAHINI DRESSING

3-5 el tahini
2-3 el citroensap
1 el ahorn siroop (optioneel)
klein of half teentje knoflook geperst (optioneel)
Snufje zeezout
Water (4-5 el) om te verdunnen

 

FAVORIETE PINDASAUS

3-4 el pindakaas (100% natuurlijk van de AH bijvoorbeeld)
2 cm verse gember (geschild)
1-2 el limoensap
scheutje tamari (glutenvrije sojasaus) of gewone sojasaus
1 el zoetstof (ahorn siroop, agave, etc.) – meer als je hem zoeter wilt
paar el water om te verdunnen
klein of half teentje knoflook (geperst)

 

OVERTUIGD?


Ik ben benieuwd, maakte jij al veel sausjes zelf? En hoe denk jij over vetten en light en dergelijke? Dit soort tips + hoe je etiketten leest heb ik allemaal opgenomen in mijn e-book dat binnenkort uitkomt!  Ga jij een van de sausjes maken binnenkort? Laat het me weten en wat je ervan vond door hieronder een reactie te plaatsen!
1Reactie

Geef een reactie